Profil aluminiu
Sisteme de fatada
Afla mai multe despre sisteme de fatada
Sistemele de fatada sunt o inventie foarte utila pentru a imbraca cladiri precum banci, spitale, firme scoli, etc.
Sistemele de fatada cuprind elementele structurale care asigura rezistenta laterala si verticala la vant si alte actiuni, precum si elementele anvelopei cladirii care asigura rezistenta la intemperii si proprietati termice, acustice si de rezistenta la foc. Tipurile de sistem de fatada care sunt utilizate depind de tipul si amploarea cladirii si de cerintele de planificare locala care pot afecta aspectul cladirii in raport cu vecinii sai. De exemplu, zidaria este adesea specificata ca material de fatada externa, dar modul modern de construire a frunzei interioare consta din elemente usoare de perete din otel (numite ziduri de umplere) care au inlocuit in mod eficient blocurile mai traditionale.
Alte tipuri de materiale de fatada pot fi atasate la peretii usori din otel, cum ar fi grundul izolat, placile mari, panourile metalice si placile de teracota. O mare varietate de tratamente si forme de fatada poate fi creata folosind pereti de otel usor, inclusiv ferestre mari cu panglica, pereti curbati si inclinati si cu proiectii precum umbrire solara sau balcoane. Materialele fatadei pot fi amestecate pentru a spori estetica cladirii. De asemenea, este posibila prefabricarea panourilor de perete usoare din otel cu placarea lor pre-atasata.
In cladirile cu mai multe etaje au fost dezvoltate sisteme de pereti cortina unizate care sunt atasate la podele sau grinzi de margine ale structurii primare din otel. Otelul si sticla sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in sistemele de fatada si acoperis, iar accesoriile locale sunt sub forma de consola din otel inoxidabil.


Alte interfete care afecteaza designul fatadei includ atasarea zidariei la grinzile de otel, proiectarea balcoanelor proiectate, umbrirea solara si atasamentele parapetelor.
Fatada cladirii asigura separarea dintre mediul interior si exterior, dar este, de asemenea, necesara pentru a oferi niveluri de lumina acceptabile si o conexiune vizuala cu exteriorul sub forma de vederi in afara cladirii. Fatada poate fi, de asemenea, necesara pentru a oferi utilizatorului cladirii ferestre deschise pentru ventilatie.
Functiile de separare includ:
-Etanseitatea la intemperii, inclusiv eliminarea patrunderii apei si controlul permeabilitatii la aer si a rezistentei la actiuni ale vantului;
-Izolatie (atat termica, cat si acustica);
-Controlul castigului solar si al radiatiilor ultraviolete si gestionarea vederilor in cladire.
Fatada cladirii ofera, de asemenea, proprietarului si arhitectului o panza pe care sa creeze o imagine care sa reprezinte afacerea, idealurile sau perspectivele proprietarului.
O cerinta fundamentala a unui sistem de placare este ca apa sa nu se scurga prin el in cladire. Un mijloc de eliminare a scurgerilor este crearea unui sistem sigilat pe fata pe intreaga cladire, echivalent cu o membrana rezistenta la intemperii. Odata ce un astfel de sistem este perforat, apa care se scurge prin perforatii se afla in interiorul cladirii. In practica, este dificil sa se realizeze un astfel de sistem etansat la fata, din cauza complexitatii interfetelor dintre diferitele materiale si componente dintr-un anvelopa a cladirii si a expunerii sale la intemperii.
O modalitate mai fiabila de a oferi rezistenta la patrunderea apei este adoptarea unui sistem cu aparari primare si secundare. Apararea primara este destinata sa reziste la cea mai mare parte a ploii incidente, dar daca apa scurge peste apararea primara (exterioara), apararea secundara intercepteaza apa si o directioneaza spre exterior. Sistemele de protectie impotriva ploii si profilele de geamuri si rame sunt proiectate in acest fel.
Nivelul de expunere al cladirilor la intemperii este legat de presiunea de vant proiectata. Nivelul de performanta al unei anvelopari a cladirii poate fi specificat si se poate testa rezistenta la penetrarea apei. Centrul pentru tehnologia ferestrelor si placarilor publica un „Standard pentru anvelopele sistematizate ale cladirilor”, care stabileste categoriile de performanta si testele meteorologice corespunzatoare legate de presiunea vantului proiectat.
Aceste sisteme de fatada sunt o investitie foarte buna si aduc multe avantaje precum:
Protectie impotriva elementelor naturale
Viteza mare a vantului legata de furtuni severe reprezinta riscul recunoscut in mod obisnuit pentru pielea cladirii. Un sistem de fatada protejeaza impotriva daunelor cauzate de vanturi puternice si ploi si protejeaza chiar impotriva temperaturilor si umiditatii extreme. Pur si simplu, rezistenta la temperatura, intemperii si coroziune de-a lungul deceniilor este o caracteristica valoroasa a fatadei.
Eficienta energetica imbunatatita
Un sistem de fatada joaca un rol imens in imbunatatirea eficientei energetice intr-o structura a cladirii. Prin conectarea inteligenta a exteriorului la interiorul cladirii, o fatada controleaza penetrarea sau filtrarea luminii, regleaza caldura, minimizeaza castigul solar. Toate acestea, la randul lor, conduc la cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic, care realizeaza automat umbrirea solara si racirea pasiva.
Patrunderea si filtrarea luminii
Mai multe studii au dovedit ca lumina naturala are beneficii semnificative asupra sanatatii umane si creste productivitatea. Fatada este adesea numita pielea exterioara a cladirii, iar protectia oferita de pielea externa asigura o ventilatie naturala. O fatada a cladirii asigura confortul ocupantilor nu este pierdut sau compromis, oferind in acelasi timp multa valoare designului si factorilor estetici.
Aceste fatade reprezinta o investitie greu de ignorat!